Când vine vorba de deszăpezire, cele mai comune metode sunt utilizarea sarii (clorura de sodiu), a clorurii de calciu sau o combinație între cele două. Între aceste metode există mari diferențe. Haideți să le cunoaștem!
Deszăpezirea cu sare
Sarea se găsește în natură sub multe forme și surse, fiind de obicei extrasă din minele de sare sau din apa mării și apoi prelucrată. Olanda, Germania și Chile sunt în fruntea topului mondial privind exportul sarii, aceasta fiind utilizată atât în industria chimică, cât și acasă, în bucătărie.
Deszăpezirea cu sare este cunoscută de mult timp de cei care se confruntă cu ierni grele. Hai să vedem care sunt beneficiile, dar și dezavantajele.
Beneficii:
Sarea este cel mai ieftin material, regăsindu-se în majoritatea țărilor la cel mai mic preț.
Acesta se poate combina cu nisip pentru a avea un material antiderapant și degivrant.
Se poate folosi și pentru prevenție. După înlăturarea zăpezii existente, un strat de sare întins pe drum va avea drept rezultat împiedicarea formării unui strat nou de gheață și zăpadă.
Dezavantaje:
Din păcate, sarea nu poate topi gheața și zăpada atunci când temperaturile sunt sub -10°C.
Un alt inconvenient este că poate deteriora asfaltul (mai mult sau mai puțin, în funcție de calitatea acestuia), caroseria mașinilor, jantele, încălțămintea sau alte materiale cu care vine în contact, sarea fiind un material coroziv.
Sarea poate omorî vegetația din jur precum copacii și arbustii plantați de-a lungul drumurilor.
Efectul său nu ține foarte mult, deci sarea sau soluția salină trebuie reaplicată destul de des pe zona care necesită deszăpezire, cantitatea folosită fiind mai mare.
Deszăpezirea cu clorura de calciu
Clorura de calciu reprezintă una din cele mai eficiente metode de deszăpezire, beneficiile fiind nenumărate, cu dezavantaje minime:
Beneficii:
Poate fi utilizată atât casnic, pentru a deszăpezi aleile pietonale, curțile, trotuarele de lângă casă, precum și pe suprafețe mari cum ar fi autostrăzi, poduri, gări sau orice domeniu public.
Este eficientă atât pentru prevenirea și combaterea zăpezii și gheții, cât și a poleiului de pe orice tip de suprafața